Gözleme een hartig traditioneel Turks gerecht

2018-01-27
  • Yield : 13-15 stuks
Average Member Rating

(5 / 5)

5 5 1
Rate this recipe

1 people rated this recipe

Related Recipes:
  • Vegetarische quiche met broccoli en courgette

    Vegetarische quiche met broccoli en courgette

  • Tortillataart uit de oven

    Tortillataart uit de oven

  • Biologisch Turkse linzensoep recept voor 4 personen

    Biologisch Turkse linzensoep recept voor 4 personen

  • Marokkaanse msemmen

    Marokkaanse msemmen

  • Donuts met chocolade topping

    Donuts met chocolade topping

Gözleme is een hartig, traditioneel Turks gebak/gerecht, gemaakt van met de hand gerold deeg dat lichtjes is ingesmeerd met boter en eieren, gevuld met verschillende dingen, verzegeld en gekookt op een bakplaat.

De naam is afgeleid van het Turkse woord göz (betekent “ruimte”), in verwijzing naar de zak van deeg waarin de verschillende toppings zijn verzegeld en gekookt. Traditioneel gebeurt dit met een Sac-bakplaat.

De vulling voor gözleme kan talrijk zijn en verschilt per regio van Turkije en persoonlijke voorkeur, en omvatten een verscheidenheid aan vlees (gehakt rundvlees, gehakt lamsvlees, verse of gerookte vis, sucuk, pastirma), groenten (spinazie, courgette, aubergine, prei, snijbiet, diverse pepers, ui, lente-ui, sjalot, knoflook), paddenstoelen (eekhoorntjesbrood, cantharellen, truffel), knollen (aardappelen, yams, cassave, radijs), kaas (feta, Turkse witte kaas, lavas, Kasar, kaşkaval), alsmede eieren en seizoensgebonden kruiden en specerijen.

Recept is van internet ooit opgeslagen.ik heb alleen i.p.v. olie boter gebruikt su6

Ingredients

  • - 800 gram Hollandse spinazie, schoon gespoeld
  • - 4 uien, gepeld en gesnipperd
  • - 100-150 gram Turkse kaas, verkruimeld (desgewenst)
  • - zout en peper
  • - 1 el peperpuree
  • - gemalen peper
  • - 5 el olijfolie
  • Voor het deeg:
  • - 500 gram bloem
  • - 250-300 ml lauw water
  • - 7 gram instant gist
  • - zout
  • extra:
  • - pizzapan of anti-aanbaklaagpan
  • - zonnebloemolie
  • - deegroller
  • - bloem
  • - keukenkwast

Method

Step 1

Kook de spinazie in het water en giet het af in een vergiet (niet te lang laten koken).

Step 2

Verhit de olijfolie in de anti-aanbaklaag pan en voeg de uitjes toe. Bak de uitjes totdat ze gaar zijn. Doe de zout, peper, gemalen peper en de peperpuree bij en roer ze goed door elkaar en bak de mengsel nog even 1-2 min.

Step 3

Knijp de spinazie tussen je handen tot ze niet meer zo waterig meer te zijn en voeg de spinazie vervolgens toe aan de uien mengsel. Roer het goed door elkaar en laat de mengsel aan de kant goed afkoelen. Voeg als laatste nog de kaas bij, de mengsel nog even roeren en proeven of er voldoende zout in zit.

Step 4

Maak tussendoor het deeg. Schenk het water in de broodmachine, doe de bloem erin, voeg de gist en de zout toe. Kies de functie voor het deeg. Laat het deeg half uur rusten. Of doe het deeg zelf. Doe de bloem in een kom, meng de gist en de zout erdoor. Maak in het midden een kuiltje en schenk het water erin. Meng alles tot een zacht/spoel deeg en laat het half uur rijzen.

Bestrooi het werkvlak met bloem en kneed het deeg nog even. Verdeel het deeg in 13-15 stukken en vorm ze tot mooie bolletjes. Rol de bolletjes een voor een uit met wat extra bloem tot ongeveer 15-20 of 25 cm ronde lapjes. Vul ze half goed in met afgekoelde vulling en klap het gevulde lapje met andere lege helft dicht. Druk de zij kantjes met de onder kant van een vork nog extra goed dicht.

Ga zo door totdat je met bolletjes klaar bent. Ik bak het meestal gelijk en ga ik verder met uitrollen of heb ik hulp van mijn man. Het is wel extra eenvoudig als u met z'n tweeën werkt.

Step 5

Verwarm tussendoor de pan.

Bestrijk beide kanten van elke dicht geplakte lapje met zonnebloemolie en bak het af in de pan. Wat ik zelf altijd doe, is met olie bestreken kant in de pan leggen, daarna de andere kant in de pan, tijdens het bakken, met olie bestrijken en vervolgens gewoon twee kanten gelijk afbakken.Eet smakelijk.

Je kan i.p.v. olie boter gebruiken

Loading Toevoegen aan favorieten
Deel dit recept met anderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.